Ilon Wikland

Ilon Wikland tilldelades Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2018, för sitt oskattbara bidrag till den svenska barnboksvärlden.

Ilon Wikland kom till Sverige från Estland som 14-åring år 1944. Under 40- och 50-talen utbildade hon sig vid Skolan för bok- och reklamkonst och Signe Barths Målarskola. Hon fann sitt kall som illustratör, och genom samarbetet och vänskapen med Astrid Lindgren kom hon att definiera drömmen som en svunnen svensk idyll för generationer av barn världen över. Hennes bildkonst har haft en omätbar betydelse för den svenska barnboken.

Ilon Wikland har samarbetat med många författare och även gett ut egna böcker, men samarbetet med Astrid Lindgren står ut.

– Det blev en fantastisk sammansmältning, det var på nåt vis benådat, det samarbetet som de hade, säger Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman.

Hur skulle Astrid Lindgren själv ha beskrivit Ilon Wikland?

– Hon skulle nog ha drämt till med nåt enda ord, som att hon är genialisk!

Motivering

Ilon Wikland har en unik position och en särartad betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer. Med sina stämningsmättade, färgrika barnboksillustrationer såväl som sina känsligt vibrerande svart-vita kapitelillustrationer är hon en bildberättare av allra högsta klass. Hon besitter en unik kombination av känslomässig bredd och teknisk skicklighet. Dessutom har hennes bildkonst haft ett stort och obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över.

»När barnen öppnar boken och tittar på bilderna så ser de att det händer någonting där. Oftast är det rent känslomässigt. Jag har alltid velat teckna känslor.«

Play Video
Play Video