2024 års Augustgala hålls på Dramaten. Priset delas då ut för trettiosjätte gången, i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. På galan delas också Lilla Augustpriset och Svenska Förläggareföreningens Hederspris ut.
– Vi är väldigt glada att få anordna årets Augustgala på Dramaten. Det känns helt rätt att vara på en plats där så många svenska författare fått se sina texter sättas upp. Vi ser fram emot att fira årets bästa böcker under en härlig galakväll, säger Mikaela Zabrodsky, vd Svenska Förläggareföreningen.
Det är inte första gången Augustpriset delas ut på Dramaten – mellan 1991 och 1996 hade Augustgalan sin hemvist där.
– Vi välkomnar Augustpriset hem till Sveriges nationalscen. Ett av våra uppdrag är att förvalta och berika det svenska språket och ta aktiv del av dess utveckling. Därför känns det helt rätt att uppmärksamma litteraturen och det skrivna ordet hos oss, säger Dramatens vd Kitte Wagner.
Årets nominerade böcker tillkännagivs måndag 21 oktober. Priserna delas ut på Augustgalan måndag 25 november.
Den sista mars var den första deadlinen för anmälningar till årets Augustpris. Jurygrupperna sitter nu och läser för fullt. Den skönlitterära juryn leds av Maria Näslund, fackboksjuryn av Joanna Rose och barn- och ungdomsboksjuryn av Salomon Hellman. Maria Näslund gör sitt första år som ordförande.
– Det svåraste är i slutet av processen när man ska gå från ett antal riktigt bra böcker till de sex som ska nomineras. Några titlar är förstås nära toppen och så kommer vi och drar repet på upploppet. Å andra sidan är det en helt fantastisk känsla när vi väl valt de sex böcker vi tycker är allra bäst. Då känner man att det är värt allt jobb och alla lästimmar, säger Maria Näslund, kritiker.
För både Salomon Hellman och Joanna Rose blir det tredje året som juryordförande. Juryernas uppdrag är att nominera sex titlar i respektive kategori.
– Vi letar efter det där lilla extra som är så svårt att sätta fingret på men som känns självklart när man har det framför sig. Böcker som berör en på djupet och som man går och tänker på länge efteråt, säger Salomon Hellman, bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholm stadsbibliotek.
Varje år brukar det anmälas mellan 150 och 200 böcker i varje kategori. Juryerna läser och bedömer alla inskickade böcker.
– Jag ser fram emot att få botanisera i den rika fackboksutgivningen, att bli charmad, överraskad och lärd. Det är viktigt att boken ska tillföra något nytt, lyfta fram okända fakta, personer eller sammanhang. Och lika viktigt är det att den ska vara välskriven och tillgänglig för många, säger Joanna Rose, författare och vetenskapsjournalist.
Årets svenska skönlitterära bok
Årets svenska fackbok
Årets svenska barn- och ungdomsbok
Pressfrågor besvaras av Fanny Larsson, fanny.larsson@forlaggare.se, 076-231 53 66.
Augustpriset delas ut i samarbete med Elite Hotels.
AUGUSTPRISET DELAS UT AV SVENSKA FÖRLÄGGAREFÖRENINGEN I SAMARBETE MED ELITE HOTELS