Vinnare och nominerade

Emilia Piotrowska

Vinnaren 2023 är Emilia Piotrowska med Och allting dör.  Lilla Augustpriset är Sveriges största skrivtävling för unga. Vinnaren utses genom en sammanvägning av juryns och allmänhetens röster.

Lilla Augustpriset 2022 tilldelades Ali Alonzo för Döden i Rom.

Juryns motivering: Varje ord vibrerar av liv i denna berättelse om en grupp sextonåriga svenskar som driver runt mellan kloster och kyrkor i Den eviga staden. Ironiskt nog är det just genom att aldrig väja för det fula, det äckliga, det trasiga som författaren blottlägger det vackra i att inte vara som alla andra. En ändlöst fascinerande text. 

“Morgonbönen fortsatte som vanligt. Senare på klostrets takterrass kom Edward uppspringande med en viss stolthet i ögonen. Jag har precis onanerat i en klostertoalett, sa han och flinade.”
Ur Döden i Rom

Läs hela texten, och de fem andra bidragen, i Lilla Augustpris-boken 2022

alma

Busshållplats

Alma Salgado Kjellgren

En busshållplats om morgonen – ett grådaskigt ställe som många besöker, men få besjunger. Här blir den föremål för en poesi som med stor ömsinthet låter de väntande, trötta människorna tala, längta och undra i en dikt som är både trasig och hel, enkel och komplex.
iren

Älskade stålar

Iren Rahman

En klassisk novell som följer ett antal människoöden genom ett myllrande, måleriskt skildrat Dhaka. Samtliga har en relation till ett centralt tema i allas våra liv: pengar. Med en genomtänkt cirkelkomposition drivs berättelsen skickligt mot sin ironiska upplösning.  
felix

Flammor i skumraskets land

Felix Krausz Sjögren

På bara några sidor framträder David i helfigur. Hans hud brinner. Med sin till synes suveräna sårbarhet förmår han både provocera och fascinera. Det här är en berättelse som på ett häpnadsväckande elegant sätt hanterar stora frågor om identitet, arv, historia och begär. När den tar slut vill man ha mer.
maja

När världen går under

Maja Grönroos

Redan i första meningen förstår läsaren allvaret. I korta stillsamma scener och enkla vackra bilder skildras sedan vänskapen mellan två unga människor som skiljs åt. Det är hjärtskärande läsning om uppväxt och avsked, vuxenblivande och förlust.  
alva_andersson

Liten låda

Alva Andersson

En underbart gäckande text som gör våghalsiga språng – mellan Laura Palmer och badhus i Berlin, mellan okokt pasta och sexuella trakasserier. Med språklig och stilistisk kontroll varvas bilder, minnen, utrop och spefullheter i en lika kraftfull som nonchalant dikt.
emilia

Och allting dör

Emilia Piotrowska

Utifrån ett oväntat perspektiv, som brukar tillhöra evigheten och tystnaden, berättas en storslagen historia om språk, identitet och splittring i en text som spänner över sekler. Genom dystopiska bränder och krigets obönhörliga våld lyser en mänsklighet som vägrar att ge upp.