Vinnare och nominerade

Lilla Augustpriset 2022 tilldelas Ali Alonzo för Döden i Rom.

Lilla Augustpriset är Sveriges största skrivtävling för unga. Priset delades ut vid Augustgalan, den 28 november. Pristagaren utses genom en sammanvägning av juryns och allmänhetens röster. 

Juryns motivering löd: Varje ord vibrerar av liv i denna berättelse om en grupp sextonåriga svenskar som driver runt mellan kloster och kyrkor i Den eviga staden. Ironiskt nog är det just genom att aldrig väja för det fula, det äckliga, det trasiga som författaren blottlägger det vackra i att inte vara som alla andra. En ändlöst fascinerande text. 

Alla nominerade bidrag finns att läsa nedan. 

Alla nominerade 2022

Ali Alonzo

Döden i Rom

Ali Alonzo

Stockholm
Varje ord vibrerar av liv i denna berättelse om en grupp sextonåriga svenskar som driver runt mellan kloster och kyrkor i Den eviga staden. Ironiskt nog är det just genom att aldrig väja för det fula, det äckliga, det trasiga som författaren blottlägger det vackra i att inte vara som alla andra. En ändlöst fascinerande text.
Vanja Jakobsson

Vykort från vecka 3

Vanja Jakobsson

Stockholm
Med hjälp av små händelser under en veckas stilla lunk åskådliggör skribenten konstfullt hur psykisk ohälsa ter sig i vardagen. Det är både lågmält och expressivt på en och samma gång. Allt ligger i de väl utvalda detaljerna.
Julia Kaplan

Högt gräs

Julia Kaplan

Bromma
Redan från början vet vi att det inte kommer att sluta väl, men genom den vibrerande närvaron håller författaren läsaren i ett järngrepp hela vägen till den tragiska upplösningen.
Amelie

En bukett med nejlikor

Amelie Tottie Matousek

Stockholm
Med utsökt gestaltning skildrar författaren hur livet är för de som lever kvar när älskade anhöriga rycks bort eller försvinner in i demensens dimmor. Den vardagliga kärleken som vi alla kan känna igen ger läsaren tröst och tillförsikt.
Karna M

Tankar under päronträdet

Karna Mårtensson

Lund
Med en jagberättares utsiktspunkt från familjekretsen i en förfallen trädgård gestaltas vackert och psykologiskt övertygande en betraktande ung människas mognad genom den både plötsliga och gradvisa insikten att åldrande och död är ofrånkomligt i livet.
Emilia P

På motorcykeln, alldeles för nära helvetet

Emilia Piotrowska

Bandhagen
Stämningsfullt och dramatiskt beskrivs en ödesmättad afton som inleds i förtvivlan, innan en oväntad hjälpare styr berättelsen mot en strimma av hopp. Förtätade ögonblick greppar tag om läsaren i en text där allt står på spel.