Augustprisets jurygrupper

Under 2024 leds den skönlitterära juryn av Maria Näslund, fackboksjuryn av Joanna Rose och juryn för barn- och ungdomslitteratur av Salomon Hellman. 

Maria Näslund (foto Robin Aron), Joanna Rose (foto Kuba Rose, Salomon Hellman (foto privat).

Den sista mars var den första deadlinen för anmälningar till årets Augustpris. Jurygrupperna sitter nu och läser för fullt. Maria Näslund gör sitt första år som ordförande.

–    Det svåraste är i slutet av processen när man ska gå från ett antal riktigt bra böcker till de sex som ska nomineras. Några titlar är förstås nära toppen och så kommer vi och drar repet på upploppet. Å andra sidan är det en helt fantastisk känsla när vi väl valt de sex böcker vi tycker är allra bäst. Då känner man att det är värt allt jobb och alla lästimmar, säger Maria Näslund, kritiker.

För både Salomon Hellman och Joanna Rose blir det tredje året som juryordförande. Juryernas uppdrag är att nominera sex titlar i respektive kategori.

– Vi letar efter det där lilla extra som är så svårt att sätta fingret på men som känns självklart när man har det framför sig. Böcker som berör en på djupet och som man går och tänker på länge efteråt, säger Salomon Hellman, bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholm stadsbibliotek.

Varje år brukar det anmälas mellan 150 och 200 böcker i varje kategori. Juryerna läser och bedömer alla inskickade böcker.

– Jag ser fram emot att få botanisera i den rika fackboksutgivningen, att bli charmad, överraskad och lärd. Det är viktigt att boken ska tillföra något nytt, lyfta fram okända fakta, personer eller sammanhang. Och lika viktigt är det att den ska vara välskriven och tillgänglig för många, säger Joanna Rose, författare och vetenskapsjournalist.

Jurygrupper 2024

Årets svenska skönlitterära bok

Maria Näslund, ordförande, kritiker GP
Max Edenborg, Poesimässan och programansvarig Tranströmerbiblioteket i Stockholm
Erik Jonsson, programchef Littfest
Malin Wall, Erik Hultgrens bokhandel i Västervik
Ann Sigfridsson, Bokcafé Pilgatan i Umeå

Årets svenska fackbok

Joanna Rose, ordförande, författare och vetenskapsjournalist
Nino Dawod, Uppsala universitetsbibliotek
Johan Hagesund, Linköpings bokhandel
Gunilla Kindstrand, kulturjournalist
Patrik Lindenfors, författare och forskare

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Salomon Hellman, ordförande, bibliotekarie Stockholms stadsbibliotek
Maria Lassén-Seger, litteraturvetare och kritiker
Stina Nylén, barn- och ungdomsbokskritiker i GöteborgsPosten
Hanna Ottersten, Barnens Bokhandel i Simrishamn
Athanasios Patsias, enhetschef Biblioteken i Malmö