Pressmeddelande

2023 års Augustpristagare

Årets Augustpris har delats ut vid Augustgalan i Konserthuset i Stockholm. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok

Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. Ikväll har också Lilla Augustpriset och Svenska Förläggareföreningens Hederspris delats ut. Augustgalan leddes av Lena Endre.

Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels.

Nedan följer pristagarna och juryernas motiveringar. Pressbilder finns att ladda ned här.

Årets svenska skönlitterära bok

Jävla karlar, Andrev Walden, Bokförlaget Polaris

I perfekt balans mellan lättsinne och bedrövelse skildrar Andrev Walden en pojkes försök att greppa en tillvaro där papporna ständigt byts ut. Jävla karlar är en humoristisk uppgörelse med en annorlunda barndom, som trots genomgående svärta skildras med en outsinlig värme och närvaro.

 

Årets svenska fackbok

Zorn. Ett liv, en tid, Per Svensson, Albert Bonniers Förlag

Det finns mycket mer än myten om Anders Zorn med dalkullorna och det eviga rumlandet. I Per Svenssons biografi får vi ett fylligt porträtt av mirakelmålaren och den moderna entreprenören med sin enastående förmåga att nätverka i de rätta kretsarna, ta betalt, och blicka framåt. Men varken hans konst eller hälsa tålde så mycket framgång och så mycket festande. Per Svensson tecknar en nyanserad bild och placerar den världskände konstnärens liv i tiden och rummet, skildrar vägen till berömmelse och slutet då Zorns konstnärliga drivkraft förbrukats.

 

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Vitsippor och pissråttor, Oskar Kroon & Hanna Klinthage, Rabén & Sjögren

Det nattsvarta samsas med det finurligt humoristiska i Oskar Kroons inkännande syskonporträtt. När den idoliserade storebrodern utsätts för grov mobbning tar lillebror intuitivt emot den tysta smärtan och vänder den till en såväl kreativ som förtvivlad motattack. Hanna Klinthages känsliga teckningar fulländar balansakten. I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka.

 

Lilla Augustpriset

Och allting dör, Emilia Piotrowska

Utifrån ett oväntat perspektiv, som brukar tillhöra evigheten och tystnaden, berättas en storslagen historia om språk, identitet och splittring i en text som spänner över sekler. Genom dystopiska bränder och krigets obönhörliga våld lyser en mänsklighet som vägrar att ge upp.

 

Augustprisets jurygrupper

Årets svenska skönlitterära bok

Mia Strandell (ordförande), Mattias Eklöf, Erik Jonsson, Maria Näslund och Henrik Sahl Johansson.

Årets svenska fackbok

Joanna Rose (ordförande), Kay Glans, Gunilla Kindstrand, Kerstin Rydholm och Fredrik af Trampe.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Salomon Hellman (ordförande), Maria Lassén-Seger, Stina Nylén, Hanna Ottersten och Lydia Wisitisen.

Lilla Augustpriset

Jenny Tunedal (ordförande), Jenny Bjarnar, Öyvinn Björkas, Maria Frensborg och Erik Lindman Mata.

 

 

Pressfrågor om Augustpriset besvaras av

Elin Stjerngren, press@augustpriset.se, 072-306 43 48

 

Frågor om pristagarna besvaras av förlagens presskontakter

Jävla karlar, Stephanie Smolak, stephanie.smolak@jppol.se, 070-4562308

Zorn. Ett liv, en tid, Anna Tillgren, anna@annatillgren.se, 070-370 99 29

Vitsippor och pissråttor, Sofia Bengtsson, sofia.bengtsson@rabensjogren.se, 070-2147112

 

Om Augustpriset

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Det delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. Årets nomineringar tillkännagavs den 23 oktober, och de tre priserna delades ut den 27 november under Augustgalan i Konserthuset i Stockholm.

Sammanlagt skickades 497 titlar in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen skickades 164 titlar in, till fackboksklassen 175 titlar och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 158 titlar.

 

Om Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset är Sveriges största litterära pristävling för unga. Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare.

Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury, i år ledd av Jenny Tunedal. Juryn tar fram sex finalister. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på Augustpriset.se. Vinnaren får 15 000 kr och prisutdelningen sker på Augustgalan.

Publiceringsdatum

Tillhörande pressbilder