Pressmeddelande

Augustprisets nomineringar 2022

Nomineringarna till 2022 års Augustpris har tillkännagivits. Nedan följer nomineringarna och jurygruppernas motiveringar.

Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels.

Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok

Ixelles, Johannes Anyuru, Norstedts

Fiktiva livsöden är ett kapital som kan styra världen, medan verkliga människor som inget har riskerar att förlora allt – och gå under i bortglömda stadsdelar utan namn. Johannes Anyurus Ixelles är en existentiell och poetisk roman om berättandets gäckande makt, och en generation barn som gjorts omöjliga att sörja.

 

Detaljerna, Ia Genberg, Weyler förlag

I Detaljerna blir en glödande feber en portal till det förflutna och de relationer som en gång

betydde allt – i ett liv som inte längre finns. Med vemod, precision och lågmäld humor skriver Ia Genberg fram de skärvor som skapar en människa, och låter sin röst ljuda med omisskännlig klang. I den exakta känslan för de små detaljerna blir en hel värld levande.

 

Björnjägarens döttrar, Anneli Jordahl, Norstedts

Björnjägarens döttrar är en driven och upprorisk roman om syskonskap, våld och ensamhet. När Anneli Jordahl går i dialog med en finsk klassiker blir sju systrar föräldralösa och drar till skogs för att överleva – i en kamp mellan natur och kultur, ursprung och civilisation, begär och bildningstörst. En vildsint berättelse om längtan efter att ställa sig utanför samhället, och priset för detta.

 

Minnen av infraröd, Iman Mohammed, Norstedts

Dillchips, dadlar och gurkmeja. Långa flätor som klipps av. Våld som missar – och träffar. Genom förtätade bilder och språkliga vändningar som följer minnets egna lagar undersöker Iman Mohammeds diktsamling Minnen av infraröd det svåra utrymmet mellan språk, kropp och erfarenhet. Explosivt och koncentrerat intas det vardagliga av smärtan, och av det som gått förlorat.

 

Dröm, baby, dröm, Jenny Tunedal, Wahlström & Widstrand

Dröm, baby, dröm är en tät och infallsrik diktsamling som hämtar sin kraft ur grekiska tragedier, psykologiska skattningstabeller och ett skövlat folkhem. Jenny Tunedal talar förlustens språk i ett evigt efteråt, och dess slitna bilder skiner som nya i en oförsonlig och rasande sorgesång.

 

Djävulsgreppet, Lina Wolff, Albert Bonniers Förlag

I denna komplexa roman skildrar Lina Wolff en relation där erotik, kontroll och död öppnar ett gapande slukhål för både huvudperson och läsare – bortom normalitet och galenskap. Med oväntade upptrappningar och skeva dimensioner bär Djävulsgreppet på en intensitet som sätter själva verkligheten ur spel.

 

Nominerade till Årets svenska fackbok

Statsministermordet, Hans-Gunnar Axberger, Norstedts

Man kan undra om vi behöver ännu ett tillskott till den rikliga litteraturen om Palmemordet, men Hans-Gunnar Axberger – huvudsekreterare i statens granskningskommission – har snart nog motiverat sitt bidrag. Metodiskt följer han händelseförloppet och med det ena exemplet lagt vid det andra styrker han sina bärande teser om misskötsel, prestigehunger och politisk-taktiska felbeslut. Språket är stramt återhållet men mellan raderna pyser både vrede och förtvivlan fram.

 

Jag har torkat nog många golv. En biografi om Maja Ekelöf, Nina van den Brink, Norstedts

Maja Ekelöf, städerska och ensamstående fembarnsmor, gjorde succé med sin dagbok Rapport från en skurhink från 1970. Nina van den Brink väver skickligt ihop Maja Ekelöf – städerska, hyllad författare, abortförespråkare och vänsteraktivist – med berättelser om städerskor i sin egen familj. De närgångna beskrivningarna av varje arbetsmoment och dess verkan på kroppen är nästintill poetiska. Boken är lika mycket ett starkt porträtt över ett av Sveriges mest gripande författarskap som en uppgörelse med välfärdsbygget som inte kom alla till del.

 

Pontus Hultén. Den moderna konstens anförare, Claes Britton, Albert Bonniers Förlag

Pontus Hultén är nog idag okänd för de flesta, ändå var han konstpionjären som under 1960-talet satte Moderna museet på världskartan. Claes Britton ger i sitt storverk på nästan 900 sidor ett nyanserat porträtt av den omstridde museimannen. Han vurmade för den moderna konsten och ville göra den tillgänglig för alla. Nu får läsaren sig till livs även en hel del av 1900-talets konsthistoria i denna livliga och underhållande biografi.

 

Girig-Sverige. Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika, Andreas Cervenka, Natur & Kultur

På bara några få decennier har Sverige övergett folkhemstanken och den gemensamma välfärden som sin bärande idétradition. Från att ha varit ett av världens mest jämlika länder har Sverige blivit ett land med starkt ökande klyftor och ett paradis för miljardärerna. Med humor, driv och på få lättlästa sidor lyckas Andreas Cervenka skriva en bladvändare där han med hjälp av en massa siffror försöker förklara vad som egentligen hände med folkhemssverige och dess strävan efter ekonomisk jämlikhet.

 

Kläda blodig skjorta. Svenskt barnafödande under 150 år, Maja Larsson, Natur & Kultur

Journalisten Maja Larsson gör närmast en idéhistorisk odyssé genom olika faser i samhällets syn på barnafödande. Utifrån sin egen släkts erfarenheter tar hon med oss genom 150 år av förlossningar – praktik, teori, attityder, synsätt. Självlärda gummor med påstådda förbindelser med det övernaturliga fasas successivt ut till förmån för medicinskt skolade yrkeskvinnor – dock inte över en natt och inte utan motstånd. Med stöd av rikliga, ibland nästan plågsamt detaljerade exempel ur skriftliga källor, skapar Larsson en både rörande och upprörande läsupplevelse.

 

Svart historia, Amat Levin, Natur & Kultur

I 87 korta, glasklara kapitel tecknar Amat Levin en stor och mångfacetterad bild av Afrika som geografisk, kulturell och politisk kontinent, och även av svarta människors liv och gärningar i världen i stort. Det är en berättelse om förtryck, slaveri och kolonialism, men också om svarta pionjärer och ett synliggörande av en försummad del av världshistorien. Levins Svart historia är på samma gång ett fascinerande historiskt lapptäcke och ett folkbildningsarbete av stora mått.

 

 

Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok

Såret, Emma AdBåge, Rabén & Sjögren

Att ramla och slå sig är en stor sak för varje barn. Att dessutom få ett sår är en katastrof! Men kanske också lite… mysigt? Särskilt om man blir buren i kungastol och får exklusivt tillträde till lärarrummet. Med psykologisk skärpa och utsökta bildkompositioner fångar Emma AdBåge allas vår längtan efter att bli uppmärksammade och omhändertagna.

 

Yani, Nora Khalil, Natur & Kultur

Spoken word-poeten Nora Khalil briljerar som romanförfattare i denna Albyskildring för 2020-talet. I de välskrivna dialogerna framträder ett pärlband av röster. Ett utvisningsbeslut drar in som ett mörkt moln och vänskaper fördjupas. Med poetisk pregnans och förlösande vass humor navigerar författaren skickligt mellan glädje och hudlös sorg.

 

Jaga inte oss, Eva Lindström, Alfabeta

Lugn och ro, det är ekorrarnas enkla önskan. Men i kraftmätningen med jägarna ser de ut att dra det kortare strået. Med skogens glödande höstfärger som fond, tecknar Eva Lindström fram bilderboksvärldens mest älskvärda och okuvliga underdogs.

Bör vi lyssna på dem?

Ja.

Är de coola?

Ja.

 

Bettan, Marie Norin & Elisabet Ericson, Alfabeta

I berättelsen om den gränslösa Bettan bjuder Marie Norin och Elisabet Ericson på en lyrisk färgexplosion. Med stor humor och underliggande mörka stråk fångar bilderboken skickligt erfarenheten av att tappa bort sig själv i en relation. Berättaren blir en tickande bomb som läsaren med allt starkare medkänsla följer mot den oundvikliga detonationen.

 

Vi ska ju bara cykla förbi, Ellen Strömberg, Rabén & Sjögren och Schildts & Söderströms

Lyhört och träffsäkert skildras tonårens brytningstid då fantasierna om vem man vill vara plötsligt ska omsättas i praktik, då kompisrelationer sätts på prov och då den första kärleken känns både lockande och skrämmande. Med största respekt för både sina läsare och sina karaktärer ger Ellen Strömberg nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv.

 

Ingen fara!, Henrik Wallnäs & Erik Svetoft, Lilla Piratförlaget

En stadig rytm väver samman text och bild i Henrik Wallnäs och Erik Svetofts sandlådeäventyr. Intrigen fördjupas i takt med att overallerna blir allt lerigare. När rytmen väl bryts håller både karaktärer och läsare andan. Här är barnen i fokus, självklara i sin uppenbarelse och handlingskraft. En småbarnsbok som vidgar genren genom att både hylla och utmana dess konventioner. Litet format? Ingen fara! Stor dramatik? Ingen fara!

 

Nominerade texter till Lilla Augustpriset

Döden i Rom, Ali Alonzo, Stockholm

Varje ord vibrerar av liv i denna berättelse om en grupp sextonåriga svenskar som driver runt mellan kloster och kyrkor i Den eviga staden. Ironiskt nog är det just genom att aldrig väja för det fula, det äckliga, det trasiga som författaren blottlägger det vackra i att inte vara som alla andra. En ändlöst fascinerande text.

 

Vykort från vecka 3, Vanja Jakobsson, Stockholm

Med hjälp av små händelser under en veckas stilla lunk åskådliggör skribenten konstfullt hur psykisk ohälsa ter sig i vardagen. Det är både lågmält och expressivt på en och samma gång. Allt ligger i de väl utvalda detaljerna.

 

Högt gräs, Julia Kaplan, Bromma

Redan från början vet vi att det inte kommer att sluta väl, men genom den vibrerande närvaron håller författaren läsaren i ett järngrepp hela vägen till den tragiska upplösningen.

 

En bukett med nejlikor, Amelie Tottie Matousek, Stockholm

Med utsökt gestaltning skildrar författaren hur livet är för de som lever kvar när älskade anhöriga rycks bort eller försvinner in i demensens dimmor. Den vardagliga kärleken som vi alla kan känna igen ger läsaren tröst och tillförsikt.

 

Tankar under päronträdet, Karna Mårtensson, Lund

Med en jagberättares utsiktspunkt från familjekretsen i en förfallen trädgård gestaltas vackert och psykologiskt övertygande en betraktande ung människas mognad genom den både plötsliga och gradvisa insikten att åldrande och död är ofrånkomligt i livet.

 

På motorcykeln, alldeles för nära helvetet, Emilia Piotrowska, Bandhagen

Stämningsfullt och dramatiskt beskrivs en ödesmättad afton som inleds i förtvivlan, innan en oväntad hjälpare styr berättelsen mot en strimma av hopp. Förtätade ögonblick greppar tag om läsaren i en text där allt står på spel.

 

 

Augustprisets jurygrupper

Årets svenska skönlitterära bok
Mia Strandell (ordförande), Mattias Eklöf, Kristina Lindquist, Sorin Masifi och Carl Åkerlund.

Årets svenska fackbok
Joanna Rose (ordförande), Magnus Bremmer, Nino Dawod, Kalle Lind och Devrim Mavi.

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Salomon Hellman (ordförande), Stina Nylén, Hanna Ottersten,
Maria Lassén-Seger och Lydia Wistisen.

Lilla Augustpriset
John Häggblom (ordförande), Eva Boström, Maria Frensborg,
Alex Haridi och Anna Nordlund.

 

***

Pressfrågor om Augustpriset besvaras av:

Jon Arborelius, press@augustpriset.se, 076-828 37 04

***

 

Förlagens pressansvariga

Årets svenska skönlitterära bok
Ixelles, Katarina Lindell, katarina.lindell@norstedts.se, 072-530 22 76

Detaljerna, Sofia Thermaenius sofia.thermaenius@nok.se, 073-346 80 54

Björnjägarens döttrar, Katarina Lindell, katarina.lindell@norstedts.se, 072-530 22 76

Minnen av infraröd, Lina Sjögren, lina.sjogren@norstedts.se, 070-587 02 13

Dröm, baby, dröm, Emelie Forsdahl, emelie.forsdahl@bonnierforlagen.se, 076-526 41 32

Djävulsgreppet, Anna-Karin Korpi-Öhlund, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se, 070-798 85 39

 

Årets svenska fackbok
Statsministermordet, Sara Dobareh, sara.dobareh@norstedts.se, 070-665 10 09

Jag har torkat nog många golv, Lina Sjögren, lina.sjogren@norstedts.se, 070-587 0213

Pontus Hultén, Anna-Karin Korpi-Öhlund, anna-karin.korpi@bonnierforlagen.se, 070-798 85 39

Girig-Sverige, Lina Pihl, lina.pihl@nok.se, 08-453 86 44

Kläda blodig skjorta, Linn Bäckström, linn.backstrom@nok.se, 076-546 02 50

Svart historia, Linn Bäckström, linn.backstrom@nok.se, 076-546 02 50

 

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Såret, Jenny Edh Jansen, jenny.edh-jansen@rabensjogren.se, 070-714 41 31

Yani, Julie Blomberg Gudmundsson, julie.blomberg@nok.se, 076-116 4664

Jaga inte oss, Emili Kvarnström Svensson, emili@alfabeta.se, 073-985 12 09

Bettan, Emili Kvarnström Svensson, emili@alfabeta.se, 073-985 12 09

Vi ska ju bara cykla förbi, Sofia Bengtsson, sofia.bengtsson@rabensjogren.se, 070-214 71 12

Ingen fara!, Elin Eirefelt, elin@lillapiratforlaget.se, 070-870 98 23

 

Om Augustpriset

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Det delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. I år är ordförande i den skönlitterära juryn Mia Strandell, i fackboksjuryn Joanna Rose och i barn- och ungdomsboksjuryn Salomon Hellman. Årets nomineringar tillkännages den 24 oktober, och de tre priserna delas ut den 28 november under Augustgalan i Konserthuset i Stockholm.

Sammanlagt har 542 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 204 titlar skickats in, till fackboksklassen 178 titlar och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 160 titlar.

 

Om Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset är Sveriges största litterära pristävling för unga. Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare.

Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury, i år ledd av John Häggblom. Juryn tar fram sex finalister som presenteras den 24 oktober. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning på Augustpriset.se, som pågår mellan den 24 oktober och 21 november. Vinnaren får 15 000 kr och prisutdelningen sker på Augustgalan.

Läs mer om Augustpriset och Lilla Augustpriset på augustpriset.se.